Młóto browarniane, jako dodatek do pasz dla zwierząt
Przeprowadzono liczne testy oraz badania, które potwierdzają, że istnieje wiele zalet stosowania młóta browarnianego, jako dodatek do paszy dla zwierząt hodowlanych, z grupy przeżuwaczy. Istotna jest zawartość białka, która stanowi aż 30% składu młóta. Białko to jest łatwo przyswajalne i korzystnie wpływa na poprawę jakości pozyskiwanego mleka oraz na wzbogacenie jego wartości odżywczych.
Podczas prowadzonych badań pod uwagę wzięto poziom stabilności białka w paszach podawanych zwierzętom. Bezsprzecznie widać tu, że wysłodziny, na tle innych dodatków wypada najlepiej:
Stabilność białka w żwaczu przy różnych paszach: | |
Zboże | 15% |
Śruta sojowa | 35% |
Kiszonka z traw | 15% |
Młóto piwowarskie | 60% |
Inne zalety stosowania młóta browarnianego :
- W składzie wysłodzin znajduje się bardzo wysoka wartość energetyczna na poziomie 6,7 MJ NEL. Jest to porównywalne z wartością energetyczną, którą dają kiszonki kukurydziane.
- Zwierzęta pobierają z młóta również dużą ilość hemibłonnika, witamin, protein i enzymów
- Młóto pozwala na zoptymalizowanie racji paszowych i dostosowanie ich indywidualnie do każdego zwierzęcia
- Ponadto młóto jest smaczne, co także nie powinno być obojętne dla właścicieli dbających o swoje zwierzęta
- Wysłodziny dobrze wpływają na wzrost zwierząt, więc mogą być używane również u młodych osobników
- Zwiększa produkcję mleka, które jest zdecydowanie mniej tłuste, ale posiada większą ilość składników odżywczych. Staje się również smaczniejsze
- Stymuluje płodność zwierząt, poprawia stan racic oraz szczeciny
- Pozwala na oszczędniejsze hodowanie zwierząt, ponieważ jest tanie i zmniejsza konieczną ilość codziennej racji żywieniowej.